top of page

Odporúčanie na náves KRAMPE BigBody 900 - 44/2022

Ing. Adrián Vrbický, mechanizátor

na foto: Ing. Adrián Vrbický, mechanizátor a Ivan Račák, obsluha

SAN Trading s.r.o. Polomka

 

Prvý stroj sme zakúpili v roku 2016 ako doplnenie strojovej linky na zber krmovín, odvoz komodít a ako pomoc pri manipulovaní s materiálom. Pre náves Krampe BigBody 900 sme sa rozhodli kvôli jeho konštrukčnému prevedeniu a hlavne kvôli jeho stabilite. V horskom prostredí, kde sa hlavne využíval, mali veľkoobjemové návesy problém so svahovitosťou. Svojou konštrukciou, kde šírka náprav spolu s pneumatikami s rozmerom 710 milimetrov ďaleko presahuje šírku korby, plus podvozok s tromi nápravami dokázal, že aj náves s výškou 3,9 metra a objemom 48 m3 dokáže bez problémov prevážať materiál aj vyššej hmotnosti ako je maštaľný hnoj bez toho, aby hrozilo prevrátenie. Ku stabilite dopomáha aj konštrukcia korby a už spomínaný tridemový podvozok, ktorý je pneumaticky odpružený. Spočiatku boli obavy pri vysýpaní materiálu na nerovnom teréne skrz toho, že výška hrany korby pri plnom vyklopení 51 stupňov je 9,2 metra, ale pri pohybe korby nahor sa otvorí vzduchový ventil, ktorý spustí nápravy, aby stroj pevne sedel na nerovnosti bez navažovania do strán. Ku stabilite pomáha aj jemne kónický tvar korby, ktorý sústreďuje ťažisko do stredu návesu. Obsluhy strojov hodnotia náves slovami „skôr sa prevráti traktor ako tento náves“. Čo sa týka tridemového podvozku, sú riadené dve nápravy, a to prvá a posledná. Riadenie náprav je aktívne, kde využívame pripojenie dvomi piestami na tiahla K50. Systém riadenia sa jednoducho natlakuje pomocou hydraulickej pumpy na návese a bez ďalších zásahov pracuje. Aktívne riadenie pomáha aj pri cúvaní, kedy je náves presne vedený za traktorom a nedochádza k zbytočnému zalamovaniu, čo tak isto v istej miere prispieva k lepšej výkonnosti súpravy, napríklad pri rýchlejšom a presnejšom cúvaní do vakovača. Ako dodatočnú výbavu máme kryciu plachtu, ktorá sa obsluhuje jednoducho z traktora. Návesy sú homologizované na rýchlosť 60 km/h čo výrazne prispieva aj k tomu, aby sa zrýchlil čas cyklu dopravy materiálu na stanovené miesto, napríklad pri zbere kukurice na siláž. Vďaka kombinácii veľkého objemu, stabilného podvozku a vysokej konštrukčnej rýchlosti vieme komodity prepravovať rýchlo a efektívne, čo sa odzrkadľuje na dennom výkone zberovej linky, kedy bez problémov vieme obsluhovať široko-záberové zberové stroje, ako je napríklad rezačka s 12 riadkovým adaptérom na kukuricu, bez nutnosti používať viac odvozových prostriedkov. Tým pádom vieme znížiť spotrebu nafty na zberovú linku, potrebu pracovnej sily a dokážeme dosiahnuť vysoký denný výkon.

Ku návesom Krampe BigBody 900 sme dokúpili ďalšie návesy, a to Krampe Big Body 900 s možnosťou vyklápania do strany, čo je u výrobcu ako dodatočná výbava, Krampe BigBody 980 s objemom 52 m3 a s vysýpaním podlahovým pásom a tandemový náves Krampe Kipper 790 s objemom 41 m3.


​Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Ondreja Udvardiho za značku KRAMPE:


AGROTRADE GROUP spol. s r.o. má vo svojom sortimente rôzne typy poľnohospodárskych návesov od spoločnosti Krampe, počnúc od jednonápravových s celkovou dovolenou hmotnosťou 12,5 t a s technickou nosnosťou (pre vnútropodnikový transport) 11 t, o objeme 15,7 m3 až po dvoj a trojnápravové s celkovou dovolenou hmotnosťou 34 t a s technickou nosnosťou 25,9 t, o objeme 50,1 m3, a to všetko s vaňovou nadstavbou s možnosťou vyklápania dozadu, alebo na dve strany. Aj keď sú tieto návesy hlavnými výrobkami Krampe, okrem nich vyrábajú aj návesy s rolovacím dnom pre nižšie sklady bez potreby vyklápania pri ich vyprázdňovaní s technickou nosnosťou 22 – 28 t a o objeme 25,9 – 51,3 m3. Vyrábajú aj sedlové dozadu aj do strany vyklápateľné návesy alebo návesy s posuvným dnom pre poľnohospodárske ťahače (napr. Agro Tatra 6 x 6), a tiež návesy z vysoko oteruvzdornej ocele pre stavebníctvo. VII ich sortimente nechýbajú ani kontajnery a kontajnerové nosiče, a vyrábajú aj pre traktory návesy pre sedlové návesy „Dolly“. Používajú výlučne nápravy BPW s nosnosťou 20 t s odpružením listovými pružinami, hydraulickými valcami alebo vzduchovými vankúšmi, a preto spomínané technické nosnosti v praxi presahujú celkové dovolené hmotnosti, nehovoriac o tom, že podvozky aj nadstavby sú vyrábané z vysoko kvalitnej ocele ST52 alebo z Hardoxu.



Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ondrej Udvardi Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 166


Ďalšie informácie a multimédiá

 












bottom of page