top of page

Odporúčanie na rozmetadlo maštaľného hnoja SAMSON SP 15 - 37/2022

Máté Peter – na foto; agronóm: Ladislav Tanka, hl. mechanizátor: Imrich Szabó

PD Kolárovo

 

Prvé rozmetadlo Samson SP 15 sme si zaobstarali v r. 2016 aj na základe odporúčaní okolitých družstiev, ktoré ich tiež používajú a sú spokojní s kvalitou rozhodeného materiálu a samotnou prácou. Keďže sa osvedčilo a vyslúžilé rozmetadlá LIAZ sme plánovali postupne vymeniť, v r. 2017 sme sa rozhodli investovať i do druhého rozmetadla SAMSON SP 15.

Vyberali sme si z viacerých značiek. Referencie sme zbierali aj z okolia, a to najmä z podnikov, kde je veľká živočíšna výroba, nakoľko naša celková produkcia maštaľného hnoja je na úrovni 30 000 – 35 000 t/rok pri 1000 ks hovädzieho dobytka. Dávku sme určili 35 t/ha. V našom družstve je v nezastupiteľnej miere aj chov nosníc v počte 150 000 ks. SAMSON si dokáže poradiť aj s aplikáciu slepačieho trusu, veľmi rovnomerne v dávke 10 – 12 t/ha, ktorý obohacuje pôdu o fosfor. A to bol tiež dôvod, prečo sme sa rozhodli práve pre túto značku. Pri dnešných cenách priemyselných hnojív je prínosom šetrenie finančných prostriedkov kvôli nižšej miere zaobstarávania priemyselných hnojív a ich nahrádzanie organickými hnojivami, uviedol pán agronóm, ktorý považuje SAMSON za Mercedes medzi rozmetadlami.

Z dôvodu nízkeho ťažiska, širokých pneu a nízkou vlastnou hmotnosťou sa stroj chová pokojne aj pri prejazdoch a stačí ho agregovať s malým traktorom s výkonom od 130 PS. Pri práci je to spoľahlivý prvok pri aplikácii maštaľného hnoja. Presvedčil nás najmä v ťažkých skorých jesenných podmienkach. S veľkými nadstavbami s celkovým objemom vyše 15 m3 je hlavným prvkom pri aplikácii maštaľného hnoja a slepačieho trusu.

Denný výkon je cca 10 ha/ na jedno rozmetadlo. Aplikáciu vykonávame spravidla na strnisko po obilninách, slnečnici a kukurici.

Celkovo sme s prevádzkou oboch rozmetadiel spokojní, a preto uvažujeme nad investovaním do 3 ks SAMSONU SP15. Stroj je zatiaľ pri práci bezproblémový. Odporúčame ho všetkým.

​Vyjadrenie produktového manažéra za značku Samson Júliusa Gyönyöra:

Rozmetadlá Samson SP 15 patria v rámci techniky na aplikáciu organických hnojív medzi najpredávanejší typ rozmetadla na trhu. Môžem len potvrdiť spomínanú skutočnosť z vyššie uvedeného článku, že výhodou je aj možnosť použitia traktorov strednej rady, keďže nárok na výkon traktora je 130 koní ako aj vysokú priechodnosť, ktorá je zabezpečená špeciálnou konštrukciou s extrémne nízkym ťažiskom, ktoré umožňuje pracovať jednak v ťažkých podmienkach (napr. rozmočené pôdy), ako aj v členitých svahovitých terénoch. Rozmetadlo je vyrobené zo špeciálnej švédskej ocele Domex, ktorá pri svojej nízkej hmotnosti zabezpečuje odolnosť proti agresívnym materiálom s nízkymi hodnotami pH, a tým zabezpečuje dlhú životnosť našich rozmetadiel. Rozmetadlá fungujú bezproblémovo v mnohých strediskách už vyše 10 rokov.

Obrovskou výhodou sú rýchlo meniteľné články reťaze, ktoré svojou pevnosťou a spoľahlivosťou zabezpečujú rovnomerný posun materiálu k rozmetacím bubnom. Rozmetacie bubny zabezpečené delenou závitovkou so spodnými voľne sa pohybujúcimi lopatkami zabezpečujú rovnomerné a drobivé rozhodenie materiálu. Jednoliaty spodný stôl s hydraulicky ovládateľným zadným čelom pomáha pri aplikácii materiálov rôznych konzistencií, či už maštaľného hnoja, hydinového trusu, kompostu, vápna, ako aj ďalších substrátov. Pracovná šírka rozmetadla je 12 m, ale podľa konzistencie hnoja sa dá dosiahnuť aj väčšia. Materiál je skutočne rovnomerne rozhodený po celej pracovnej šírke, odporúčam každému, kto ho nevidel pri práci, sa presvedčiť. Rozmetadlo je možné vybaviť aj precíznou technológiou na variabilnú aplikáciu hnojív a ostatných substrátov a dokáže pracovať aj s pôdnymi mapami.





Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Július Gyönyör Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 027


Ďalšie informácie a multimédiá

 












bottom of page