top of page

Odporúčanie na kombinovaný kultivátor Väderstad TopDown 400 - 30/2022

Ing. Oszkár Brezovský ml., vedúci výroby

PDP Horný Bar

 

TopDown 4 m sme kúpili v roku 2021. Dôvodom bola optimalizácia strojového parku a zvýšenie denného výkonu pri príprave pôdy. Čaro TopDownu spočíva v tom, že na jeden prejazd pripraví pôdu do takého stavu, že pomocou sejačky Rapid ľahko zvládneme sejbu hustosiatych plodín aj repky. Využívame ho aj pri zapracovaní medziplodín po mulčovaní zelenej hmoty.


Bol nám zapožičaný podobný predvádzací stroj, ktorý nás presvedčil o výkonnosti a kvalite. Rozhodli sme sa pre túto kúpu, by sme ušetrili ďalšiu operáciu predprípravu pôdy na sejbu...


Stroj je vhodný do podnikov s parcelami väčších aj menších výmer, čo spĺňalo naše podmienky, aby aj daná investícia splnila svoj účel zvýšenia denného výkonu aj kvality práce.


Pokiaľ sme pred kúpou tohto kombinovaného stroja museli robiť všetko na 2 prejazdy (disk + hĺbkový kyprič), teraz to zvládneme na jeden prejazd. Znížil nám čas prípravy o 30 - 40 percent. Investičné náklady boli len cena náradia, nakoľko traktor sme mali k dispozícii.


Tento rok to bude 2. sezóna, kedy používame popísaný stroj a spravil cca 900 ha. Z doterajších skúseností nemôžeme povedať nič negatívne, skôr naopak. A technická podpora zo strany dodávateľa bola vždy...


Kto chce zvýšiť svoju dennú výkonnosť pri príprave pôdy, tak mu ho odporúčam...


Vyjadrenie produktového manažéra za značku Väderstad Ing. Jána Cveka, PhD.:

TopDown od firmy Väderstad prišiel na trh už v roku 2004, čiže pred 18 rokmi. Skúsenosti zozbierané z celého sveta za ten čas sú obrovské a premietajú sa do výnimočnej stabilnej a odolnej konštrukcie a možností využitia stroja, ktoré sa sotva dajú s iným strojom porovnať. Ide o kombinovaný kultivátor, ktorý spája prednosti diskového a radličkového náradia a dokáže pripraviť pôdu podľa vôle zákazníka už od cca 3 cm postupne až do 40 cm hĺbky. Dokáže nahradiť pluh, pričom nerobí hrudy, a to ani pri extrémne suchom počasí pri cca polovičnej spotrebe a 2-násobnom výkone. Každé náradie – disky, sekcia radličiek v 4 radoch, valec, je možné individuálne nastaviť. Hrotov a odhrnovačiek radličiek je k dispozícii také široké spektrum, že je možné vybrať a usporiadať ich tak, aby v každom priereze spracovávanej hĺbky dosiahli presne taký efekt, aký požadujeme. Špeciálny tvar „Mixin“ nosníkov, radličiek a odhrnovačiek je navrhnutý tak, že na rozdiel od konkurenčných firiem presúvajú pôdu viac v smere jazdy, čím ju dokážu otočiť a zamiešať až 2x počas jedného prejazdu! Na druhej strane sú k dispozícii aj výmenné hroty a odhrnovačky, ktoré minimalizujú alebo dokonca zamedzujú otáčaniu pôdy. K dispozícii sú aj hroty na podrývanie. Ďalšou možnosťou je aplikácia hnojiva do pôdy súčasne so spracovaním pôdy a tiež BioDrill na sejbu medziplodín a drobnejších semien. V Kalnej nad Hronom napr. dlhodobo takto sejú repku.

Nebojíme sa prezentovať TopDown ako najvhodnejší stroj na prípravu pôdy, aký na trhu vôbec existuje. Aj tí, čo ho ešte nepoznajú, sa môžu presvedčiť, ak si dajú urobiť niekoľko hektárov na skúšku.




Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ján Cvek, PhD. Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 025


Ďalšie informácie a multimédiá

 













bottom of page