top of page

Odporúčanie na lis na okrúhle balíky KRONE Fortima F 1250 - 20/2022

Pavel Andrejko SHR, Svidník

 

Stroj sme si od spoločnosti AGROTRADE GROUP spol. s r. o. zakúpili v roku 2021. Myšlienkou o obnovenie staršej techniky sme sa zaoberali už dlho, padlo rozhodnutie už neinvestovať do starej techniky a zaoberať sa kúpou nového výkonnejšieho stroja. Nakoľko na lise pracujem sám, záležalo mi na výbere kvalitného a spoľahlivého stroja.


So značkou KRONE sme už mali skúsenosť, skôr zakúpený zhrňovač slúži spoľahlivo a o lisoch od KRONE sme z okolia mali iba dobré referencie. Po konzultáciách s obchodným zástupcom sme k našej výkonovej triede traktorov volili ľahší lis Fortima. Voľba padla na výbavu s jednoduchším ovládacím panelom, bez rezania s vyhadzovacou rampou odporúčanou pre práce vo svahoch.


Stroj je podobnej konštrukcie ako náš starší lis, kombinovaná komora, kde valce formujúce balík a reťazový dopravník s priečkami zabezpečujú dobré zlisovanie. Takže sme siahli po overenom systéme. Údržba je jednoduchá, vyvedené mazacie body, automatika mazania reťazí, ako aj neriadený zberač umožnia rýchle premazanie a kontrolu stroja pred prácou. Takisto ovládanie je intuitívne s výbornou funkciou signalizácie naplnenia komory po oboch stranách, vďaka čomu má obsluha prehľad o rovnomernom naplnení a konečnom peknom rovnomernom balíku.


Starý stroj parametrovo porovnateľný s novým lisom určite zaostával v hltnosti materiálu a rýchlosti zlisovania. Vkladací rotor na Fortime umožňuje rýchlejšie lisovať, a tým nám zrýchlil celkovú výkonnosť linky na zber krmovín. Odhadujem, že denný výkon máme zrýchlený zhruba o tretinu.


Ako som spomenul, na stroji pracujem sám, takže lisovací proces až po viazanie mám vo svojich rukách a dokážem nalisovať balíky podľa mojich predstáv. Lis nalisuje dostatočne rýchlo a nebrzdí nám výkonnosť celej linky, práve naopak, zrýchľuje proces zberu krmovín na našej farme. Prvú sezónu zlisoval 2500 balíkov sena a senáže bez problémov a v požadovanej kvalite.


Značka KRONE nás presvedčila, že popri už zabehnutom zhrňovači aj v lisovacej technike sú určite špička a že lis Fortima bol ideálna voľba v univerzálnosti do našich podmienok.


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Richarda Krkoša za značku KRONE:


Podľa vyjadrenia p. Andrejka, pri jeho ročnej produkcii cca 2500 balíkov je lis Fortima výbornou voľbou. Potvrdzuje to naše odporúčania. Fortima zvláda podávať spoľahlivo aj vyššie výkony. Rozumne volil aj vo výbave vyhadzovač balíkov, ktorý pomáha bezpečne vyložiť balík z komory aj v svahovitom teréne. Zo skúsenosti dodávame tieto lisy aj so širšími pneumatikami, ktoré podržia lis na svahu a sú komfortné aj pri preprave. Lis Fortima už v základnej výbave určite splní požiadavku každého zákazníka.

Ak by som mohol odporučiť, tak by som zvolil lis aj s rezaním. Časom určite príde situácia, kedy by to rezanie bolo potrebné. Nehovoriac o tom, že je možné nože vybrať, prípadne voliť skupinovo. Takže variabilita lisu je skutočne široká.

Ako ešte poznamenal p. Andrejko, Fortima je už vybavená dopravným, alebo rezacím rotorom. Aj krátka hmota je spoľahlivo dopravená do lisovacej komory.

Prajem p. Andrejkovi veľa balíkov. Z jeho spokojnosti pramení aj tá naša.





Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Richard Krkoš Obchodný zástupca AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 897


Ďalšie informácie a multimédiá

 























bottom of page